• Środa, 03 Lipiec 2024, imieniny Anatola, Jacka, Mirosławy
 
strona główna / aktualności / POLSKO-SŁOWACKIE SMAKI POGRANICZA

Aktualności

2021-07-30

POLSKO-SŁOWACKIE SMAKI POGRANICZA



Od poniedziałku 26 do środy 28 lipca trwała studyjna wizyta słowackich partnerów z MAS Terchovska Dolina na obszarze gmin należących do Lokalnej Grupy Działania „Bielska Kraina”.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach realizowanego przez LGR Bielska Kraina mikroprojektu „Nasze dziedzictwo kulinarne – łączymy smaki pogranicza”. W drugim dniu wizyty w Dworze Świętoszówka w gminie Jasienica odbyły się warsztaty kulinarne połączone z konkursem kulinarnym „Smaki pogranicza” skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich.

Gości wydarzenia przywitał Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes miejscowej Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina”. – Cieszę się, że możemy gościć te wszystkie osoby, które promują, utrwalają i rozwijają ważną część naszego kulturowego dziedzictwa, a więc bogactwo doświadczeń związanych z przegotowaniem posiłków na różne okazje. Cieszę się również, że wraz ze słowackimi partnerami możemy poznać wzajemnie nasze zwyczaje, bo to wzbogaca każdą kulturę – mówił wójt Janusz Pierzyna.

W warsztatach udział wzięło blisko 60 osób z 10 kół, w tym jedno z Gminy Czechowice-Dziedzice i 9 z gminy Jasienica. Warsztaty prowadzone były przez Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne potrawy, a wśród nich znalazły się m.in. sfaczyna żniwna, krupica, miodula, gulasz z jelenia, gołąbki z kaszą, tatar ze śledzia, paprykarz rybny, polywka, fałszywki i wiele innych dań.

Komisja konkursowa złożona ze słowackich gości miała nie lada wyzwanie, by spośród wszystkich potraw wybrać te najsmaczniejsze. Najwyżej ocenione zostały dania pań z KGW Czechowice-Dziedzice Górne, drugie miejsce zajęło KGW Iłownica, trzecie miejsce KGW Jasienica. Nagrodę specjalną od szefa kuchni otrzymało Międzyrzecze Dolne.

Na sali w Dworze Świętoszówka, Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina” udziela wywiadu.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich siedzą podczas pokazu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów kuchni i cukierni.

Na stole regionalne potrawy przygotowane przez KGW.

Regionalna potrawa "Krupica".

Gulasz z jelenia.

Panie z KGW stoją przy swoim stanowisku, prezentując swoje potrawy regionalne.

Regionalna potrawa "Tatar ze śledzia".

 
  • MONITOR POLSKI
  • DZIENNIK USTAW
  • logo Powiat Bielski
  • logo Śląskie. Pozytywna energia
  • logo Lokalna grupa rybacka Bielska Kraina
  • logo Związek Powiatów Polskich
  • logo OLZA Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Regionalnej
  • logo Euroregion Śląsk Cieszyński
  • logo LGD Ziemia Bielska
 
Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.