• Czwartek, 04 Lipiec 2024, imieniny Aureli, Malwiny, Zygfryda
 
strona główna / aktualności / WSPÓLNE ŚWIĄTECZNE PIECZENIE CIASTECZEK

Aktualności

2015-12-21

WSPÓLNE ŚWIĄTECZNE PIECZENIE CIASTECZEK



Panie z Bier uznały, że żmudne, przedświąteczne zajęcia, jak pieczenie ciasteczek, można przeprowadzić w miłej atmosferze. Dlatego wspólnie wzięły się za pracę.

W sobotnie popołudnie w Filii Gminnego Ośrodka Kultury panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bierach zabrały się za wspólne pieczenie ciasteczek. – Uznałyśmy, że łatwiej nam będzie się piekło ciasteczka, gdy robotę podzielimy między siebie. A na dodatek przy wspólnej pracy czas szybciej zleci – wyjaśnia Anna Kwit, przewodnicząca bierańskiego Koło Gospodyń Wiejskich.
Na stołach w kuchni i na głównej sali rozłożyły stolnice, pojemniki ze składnikami i w grupach wyrabiały ciasto, z których miało powstać kilkanaście różnych rodzajów ciasteczek – orzechowe rogaliki, babeczki, składane ciasteczka, ciasteczka z kokosem, kruche z marmoladą, beziki na andrucie, orzeszki, pawie oczka, ule i wiele innych. Drobne i w wielu smakach przepyszne wypieki są znakiem firmowym naszego regionu, towarzyszą każdej dużej imprezie, także Świętom Bożego Narodzenia. – Dla naszych bliskich bez tych ciasteczek święta się nie liczą – żartowały gospodynie podczas przygotowania ciasta.
Największą trudność w przygotowaniu ciasteczek sprawia właśnie ich różnorodność. Dlatego podział pracy znacznie przyspiesza wypiek. Gospodynie mówią, że najbardziej czasochłonne wśród ciastek jest pieczenie orzeszków. Niezbędne są do tego specjalne foremki, patelnia lub też maszyna do wypiekania połówek łupinek. Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki, w trakcie pieczenia trzeba ją przewrócić, żeby ciasteczka równomiernie zarumieniły się z obu stron. Należy je piec na średnim ogniu, około 3 minut, ale można delikatnie uchylić wieko foremki, żeby sprawdzić, czy ciasteczka już się rumienią. Każde ciasteczko wypełniamy kremem a następnie sklejamy formując orzeszek. Umieszczamy w lodówce na jedną noc. Każdy orzeszek trzeba zalukrować lub posypać kokosem.
Wszystkim amatorom pieczenia ciasteczek gospodynie z Bier radzą, aby ze wszystkich przepisów na świąteczne wypieki wybrać taki, który będzie prosty, a przygotowanie ciasta szybkie i wygodne. – Najlepszą zabawę mają dzieci przy dekorowaniu upieczonych pierniczków. Wystarczą im pisaki z lukrem, polewa czekoladowa, bakalie czy gotowe posypki do ciasteczek – wyjaśniają gospodynie.
   
     
  
 
  • MONITOR POLSKI
  • DZIENNIK USTAW
  • logo Powiat Bielski
  • logo Śląskie. Pozytywna energia
  • logo Lokalna grupa rybacka Bielska Kraina
  • logo Związek Powiatów Polskich
  • logo OLZA Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Regionalnej
  • logo Euroregion Śląsk Cieszyński
  • logo LGD Ziemia Bielska
 
Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.