• Środa, 03 Lipiec 2024, imieniny Anatola, Jacka, Mirosławy
 
strona główna / aktualności / IX JOSIYNICKI ŚWINIOBICI

Aktualności

2017-01-30

IX JOSIYNICKI ŚWINIOBICI



Muzyka, śpiew, taniec oraz dobre, domowe potrawy – jednym słowem karnawałowa zabawa w tradycyjnym stylu. Tak bawili się jasieniczanie na dorocznym świniobiciu.

Od wielu lat w okresie karnawału wójt Janusz Pierzyna, sołtys Bronisław Szalbot i Rada Sołecka organizują „Josiynicki Świniobici”. – Świniobicie i związane z tym zwyczaje należą do tradycji Śląska Cieszyńskiego. Towarzyszyły mu wesoła zabawa, tańce i śpiew – wyjaśnia wójt Janusz Pierzyna. Josiynicki Świniobici przyciąga do sali widowiskowej w kompleksie „Drzewiarza” wielu uczestników, w tym roku gościem był m.in. mieszkający w Grodźcu wiceminister Stanisław Szwed i Tadeusz Donocik, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach. Tradycje, związane ze świniobiciem, zaprezentował Zespół Regionalny „Jasieniczanka”, a do tańca przygrywał zespół „Preludium”.

Właśnie dzisiaj, gdy coraz częściej sięga się po stare, tradycyjne przepisy, wyroby z hodowanego na własny użytek „babucia” i przyrządzane według sprawdzonych od wieków metod, cieszy się ogromną popularnością. – Zgodnie z tradycją przy świniobiciu nic się nie mogło zmarnować, wszystko musiało być świeże i smaczne – wyjaśnia Bogdan Biernot z Mazańcowic, od 30 lat szef kuchni, który przygotowywał posiłek na Josiynicki Świniobici.

Wspomina, że od najmłodszych lat asystował przy świniobiciu, w którym główną rolę odgrywał zapraszany przez gospodarza mistrz masarski. Masarz przez kilka godzin rozbierał świnię, przygotowując mięso. Rano, zanim przystąpiono do wyrobu wędlin, gospodarz zapraszał go na śniadanie, złożone ze szpyrki z wątrobą. – To było takie tradycyjne, „szybkie” danie, na spróbowanie – wyjaśnia Biernot. Przygotowuje się je krojąc wieprzowe podgardle w dość cienkie plastry, które na gorącej patelni się wytapia i doprowadza do miękkości. Następnie dodaje się plastry wątroby i wszystko jeszcze przez kilka, kilkanaście minut razem podsmaża. Tradycyjnie dodawało się do potrawy jedynie sól i pieprz i tak, prosto z patelni, na ciepło, zjadało z chlebem. Właśnie szpyrki z wątrobą Bogdan Biernot przygotował jako pierwsze danie IX Josiynickigo Świniobicia. Potem podano również kotlety schabowe z zasmażaną kapustą i ziemniakami, jeszcze później – krupniok i żurek śląski. Zabawa trwała do rana.

 

 

zobacz galerię:
 
  • MONITOR POLSKI
  • DZIENNIK USTAW
  • logo Powiat Bielski
  • logo Śląskie. Pozytywna energia
  • logo Lokalna grupa rybacka Bielska Kraina
  • logo Związek Powiatów Polskich
  • logo OLZA Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Regionalnej
  • logo Euroregion Śląsk Cieszyński
  • logo LGD Ziemia Bielska
 
Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.